2023-06-16T20:57:25+03:00
Как се оценяват Лабораторните Диаманти?



Оценката на диамантите описва научно всички негови качествени характеристики (включително карати, цвят, чистота, шлифовка, флуоресценция и др.). Сертификатът за оценка на диаманта също гарантира, че камъкът, е отгледан в официално призната и авторитетна лаборатория, което следователно означава, че всички последвали обработки за подобрение на цвета или чистотата се описват в него.

Без знaчение къдe пo свeта, само диаманти с надеждни сертификати за класификация, издадени от световно наложилите се институти за оценка IGI и GIA, могат да бъдат закупени с увереност.

Докладите за класифициране на лабораторно отгледани диаманти, издадени от Международния гемологичен институт (IGI) и Гемологичния институт на Америка (GIA), са признати за най-достоверните серификати и са основата за покупка и продажба на лабораторно отгледани диаманти по целия свят. Най-голямата роля на сертификата е да провери и удостовери качеството на лабораторно отгледаните диаманти, като по този начин защитава интересите на всеки клиент.

Лабораторно отгледаните диаманти се оценяват и класифицират по същите строги стандарти като естествените. Както IGI, така и GIA записват подробно качеството на лабораторните диаманти, включвайки карат, цвят, чистота, шлифовка (или още 4Cs), както и реакция на флуоресценция и съотношение на размера и т.н.

Сертификатът ясно посочва, че диамантът е отгледан в лабораторна среда и също така описва дали лабораторният диамант е произведен по метода на високо налягане и висока температура (HPHT) или по метода на химическо отлагане на пари (CVD). В допълнение, в този тип сертификати се отбелязва, ако е било открито някакъв вид третиране на камъка след растежа му, което би променило цвета, или, ако третирането не може да бъде точно определено.


IGI е първата авторитетна и наложила се лаборатория, която предоставя сертификати относно класифицирането на лабораторно отгледани диаманти с качество на скъпоценни камъни. GIA се нарежда втора, стартирайки официално своята дейност през 2019 г. и важна особеност тук е, че цялостният серификат за класификация на лабораторни диаманти на GIA е наличен в електронен вариант и издаването му е по-скъпо от сертификата на IGI. Следователно, по-голямата част (>90%) от лабораторно отгледаните диаманти на пазара днес са придружени от сертификати за оценка на IGI. 

IGI предлага на своите клиенти хартиено копие на Сертификатът за класифициране на лабораторни диаманти, съдържащ същата информация като сертификата за класифициране на естествени диаманти, но се различава по жълтия си цвят.




Сертификатите, оценяващи отгледаните в лаборатория диаманти на GIA са достъпни само в електронен вид, като могат да се видят онлайн.



Проверка на сертификата за оценка

Както IGI, така и GIA предоставят онлайн услуга за проверка на сертификатите за оценка, която позволява на клиентите да бъдат уверени, че информацията относно оценката на диамантите, която получават, е същата като тази, записана в базата данни на лабораториите. Клиентите трябва само да въведат съответния номер на сертификата на официалния уебсайт на лабораторията или да сканират QR кода, след което могат бързо и лесно да намерят информацията, вписана в официалния уебсайт.

Онлайн проверка на IGI сертификат: https://www.igi.org/verify-your-report/tc 

North Star Diamonds предлага на клиентите си лабораторно отгледани диаманти с най-високо качество, които се доставят със сертификати за оценка от Международно признатата лаборатория IGI. По този начин, ние предоставяме увереност на клиентите си, че нашите бижута са професионално оценени и автентични.

При никакви условия не препоръчваме на клиентите си да закупят диаманти, които са на пазара без класификационен сертификат, издаден от доверена и призната гемологична лаборатория.


Лазерно гравиране

Лазерното гравиране на номера на сертификата е изключително ефективен и лесен метод за идентификация на автентичността на камъка. Понастоящем двете най-големи гемоложки лаборатории в света, IGI и GIA, гравират номера на сертификата върху пояса на диаманта с лазер и дори добавят думите „LABGROWN“ или „LABORATORI-GROWN“ към лабораторните диаманти, за да спомогнат информираността на потребителите.



Всички диаманти, част от колекциите на North Star Diamonds, са лазерно гравирани със съответния номер на сертификата издаден от IGI.

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност