2023-06-15T18:40:05+03:00

Диамантите на бъдещето




През 2018 г. FTC разреши „минерал, състоящ се основно от чист въглерод, кристализиран в изометричната система“, да бъде описан като „диамант“, независимо дали се среща в природата, или е създаден от човека. От тогава бижутерската индустрия издига бариери за навлизане на лабораторно-отгледани диаманти на техния доходоносен световен пазар от 84 млрд. долара .

Международният Съвет за Естествено-Добити Диаманти установи дава своето становище, обявявайки „създадените от природата в продължение на милиони години естествените диаманти, са ценни, редки и скъпоценни по своята същност“. Отгледаните в лаборатория диаманти, напротив, са техни произведени заместители, чиято стойност е „обвързана стриктно с производствените разходи“ и следователно, отстъпват по цена на природните.

С най-много за губене, луксозните марки като Louis Vuitton, Dior, Bvlgari, Cartier и Tiffany (сегашния френски холдинг LVMH), стояха твърдо зад тази бариера и държаха само естествените диаманти за лукс.

Но в днешни дни, този старомоден стереотип е пробит благодарение на LVMH Luxury Ventures. Заедно с други инвеститори, те завършиха инвестиционен кръг от 90 милиона долара в базираната в Израел сертифицирана Диамантена Лаборатория Lusix, която е пионер в индустрията за отглеждани диаманти (Lab Grown Diamonds).
Lusix се присъединява към MadHappy, Gabriella Hearst, Versed и Stadium Goods като част от портфолиото на световния лидер на висококачествени стоки LVMH Luxury Venture. Техните инвестиционни приоритети са ясно изявени: търсене на марки в челните редици на нововъзникващите тенденции и иновации на пазара на луксозни стоки.

Или по-конкретно, те инвестират в „емблематични луксозни марки, признати със своята отличителност, цена и качеството на своите продукти и услуги, със значителен потенциал за растеж“.
В инвестиционния план на лидера LVMH попада именно и лабораторията Lusix Ltd., отговаряща на всички зададени изисквания по отношение на отглеждането на лабораторни кристали. Това е първият производител на диаманти със 100% слънчева енергия в индустрията на LGD (Lab Grown Diamonds), чиито камъни се продават под марката „Sun Grown Diamond“.

Те могат да отглеждат както прозрачни, така и оцветени по поръчка необработени камъни в своите широкомащабни реактори, като това ги превръща в един от водещите в индустрията производители на диаманти с първокласно качество. 

„Милионната инвестиция на LVMH в сферата на лабораторните диаманти служи за официално изявление, че отгледаният тип камъни са новия лукс на 21 век“, споделя Марти Хървиц, основател на The MVEye, изследователска фирма, специализирана в бижутерската индустрия. 

„Точно сега търсенето на лабораторно-отгледани диаманти е изключително голямо, достигайки невиждани до момента нива и единственото нещо, което го спира, е предлагането. Инвестицията на LVMH в Lusix със сигурност ще ги подсигури с достъп до първокласно качество камъни“, продължи той. 

Това, което прави Lusix Ltd. особено привлекателна за мултимилионния холдинг LVMH, е технологичното предимство, което лабораторията притежава. Компанията е основана от Бени Ланда, който успява да изгради и наложи името си благодарение на напредването на технологията за дигитален печат със своята Indigo Printing Company, която по-нататък бива продадена на интернационалната Hewlett-Packard (HP) през 2002 г.

Малко по-късно, той създава Landa Group заедно с подотдела Landa Labs със цел изследване приложенията на нанотехнологиите. Lusix Ltd. стартира като част от Landa Labs, но бива отделена през 2016 г. като самостоятелен бизнес, ръководен от Ланда и неговия партньор д-р Йоси Яйон, защитил докторска степен по физика и придобил следдипломна квалификация от калифорнийския университет, Бъркли. Така се ражда и до днес познатата израелска диамантена лаборатория Lusix Ltd.

Инвестицията от 90 милиона долара ще бъде използвана за пускането в експлоатация на второ съоръжение със 100% слънчева енергия това лято.

В изявление Ланда разкрива: „Изключително развълнувани и горди сме да приветстваме такъв тип високопоставени инвеститори като холдинга LVMH Luxury Ventures, които ясно заявяват своя неоспорим принос не само със финансова подкрепа, но и ценни прозрения за развитието на технологичната индустрия. Тяхната мултимилионна инвестиция значително ще благоприятства както успеха на диамантените лаборатории като LUSIX Ltd., така и цялостно сегмента на лабораторно отгледаните диаманти!“

Без съмнение, това е извънредно вълнуваща новина за цялата индустрия на лабораторните диаманти, която към днешна дата се оценява на малко под 6 млрд. долара, а преди изявлението от LVMH се предвиждаше да се удвои по размер до 2025г., достигайки скромните 1,5 млрд. долара. 

Давайки своето одобрение за използване на отгледани в лабораторни условия диаманти в колекциите на марки като Louis Vuitton, Dior, Guerlain, Givenchy, Tag Heuer и др., френският гигант LVMH дава заявка за категорично и стремглаво развитие на бизнеса с лабораторни диаманти по целия свят.

„Lusix ще удвои производството си до 2023г., което ще ускори пазара с още по-големи темпове“, споделя още Хървиц.

В заключение, Фредерик Арно, 27-годишният син на изпълнителния директор на LVMH Бернар Арно и ръководител на марката Tag Heuer, има един от главните приноси за това баща му да погледне по-отблизо не само на понятието LGD (Lab Grown Diamonds), но и на цялата индустрия. В началото на 2022г. Tag Heuer представи първата си колекция часовници, изработени с лабораторно-отгледани диаманти на изумителната цена от $360 000.

„Не става въпрос за замяна на традиционните диаманти с отгледани в лаборатория такива“, споделя Бернар за Vogue Business. „Ние използваме иновативното и различното тук, извличайки най-доброто от тази технология, което ит своя страна, ни позволява да създаваме нови форми и текстури“, продължава той. 

Фредерик разбира от какво има нужда изисканият потребител в днешно време. Той самият признава, че предоставя избор между естествените диаманти, заедно със съпътстващите ги екологични и количествени предизвикателства, и отгледаните в лаборатория диаманти, които са възобновяеми и могат да бъдат произведени в пъти по-бързо, без висока екологична цена и със същия съвършен блясък като природните.

Освен това, потребителите могат да получат по-голям и често по-качествен камък на по-ниска цена. Това е вид избор, който всеки има пред себе си и може свободно да направи.


Източник: Forbes Business

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност