2023-06-14T19:13:48+03:00

Лабораторните Диаманти и какво 

трябва да знаем за тях




Какво представляват Лабораторните Диаманти?

North Star Diamonds представя за първи път на българския пазар златна бижутерия, отличаваща се от всяка една друга. North Star Diamonds предлага на клиентите си единствени по рода си бижута, инкрустирани с внимателно селектирани лабораторни диаманти или наричани още Lab Diamonds (lab created diamonds; lab grown diamonds).

Този вид диаманти се "отглежда" в сертифицирани и строго контролирани диамантени лаборатории, оборудвани с последно поколение технологии. 

В следващото видео може да видите отблизо цялостния процес по изработката на лабораторните диаманти.



Основната разлика, отличаваща двата вида диаманти, е именно произходът им.  

Структурата на кристалните се състои от въглеродни атоми, подредени в специфична диамантена кристална решетка също както при естествените, което им позволява да притежават същите физични, химични и оптични свойства. 

Причината за това е, че лабораторно-отгледаните се създават от малки въглеродни ядра на вече съществуващи диаманти чрез усъвършенстваните CVD и HPHT (екстремно налягане, комбинирано с топлина) технологии, които възпроизвеждат по синтетичен начин условията на естествения процес на формиране. 

Също както и природният диамант, лабораторният също може да варира по цвят, размер и форма.

Изработените диаманти могат да бъдат разграничени от естествените само и единствено с помощта на високотехнологично оборудване, което може да открие незначителните разлики в микроелементите и растежа на кристалите.


Защо да изберем Лабораторно-Създадените Диаманти?



Надминаващи в пъти качествата на природните, технологично-създадените диаманти се отличават с несъизмерим блясък, изключително сияние и неповторимо съвършенство. Отгледаните в лабораторни условия не отстъпват по нито един фактор, като здравина или свойства на състава, на естествените диаманти. Предимствата на създадените от човека диаманти са множество, но най-главните включват:

1. В пъти по-искряща визия, поради осезаемо по-наситените блясък, чистота и яркост на кристалите. 

2. Съвършено гладка повърхност и тип структура, които не позволяват задържане на отлагания с времето. 

3. Липса на дефекти.

4. Природосъобразност.

5. По-достъпни на пазара.

6. Възможност за създаване на цветови гами и нюанси, които не могат да се срещнат при естествените, превръщайки бижутата с лабораторни диаманти в съвсем уникални по рода си. 

7. Възможност за проследяване източниците на произход на кристалите, което гарантира за още по-високо качество и надеждност. 

8. Етичност.

Отглеждането на диаманти е процес, който предоставя решение на всеизвестния проблем с търсенето и снабдяването на кристалите, като успоредно с това, позволява пълното опазване на околната среда без нужда да се унищожава трайно земната повърхност.

В допълнение на това, друг важен плюс на изработените диаманти е, че не включва експлоатацията на детски труд, или насърчаването на конфликти заради т.нар. "кървави диаманти". 


Изключително важен за отбелязване факт е, че отгледаните в лаборатории диаманти НЕ са симулатори на диаманти. Симулаторите на диаманти, като кубичен цирконий и моасанит, изглеждат подобни на естествените диаманти, но НЕ съдържат истински въглеродни кристали, за разлика от лабораторно отгледаните. Симулантите са с пъти по-ниска пазарна цена от лабораторните диаманти и могат да бъдат много лесно уловени дори само с просто око. 





Лабораторните Диаманти и Естествените Диаманти.

Къде е истината?



Като официален представител на Световнопризнатата Диамантена лаборатория LUSIX Ltd., ние подбираме всеки един кристал с изключително внимание към детайлите. Именно поради тази причина, нашите лабораторно отгледани диаманти показват абсолютно същите физически, химични и оптични характеристики като естествено добитите и принадлежат към най-високия клас на лабораторните диаманти: D цвят, VVS1 чистота.                                             

North Star Diamonds предоставя на клиентите си ненадминато качество, използвайки диаманти с неразличими от природните излъчване, сияние и неподправен блясък. 

Еднакви по свойства, но в пъти по-грабващи на външен вид, с безкраен блясък и също толкова устойчиви като откритите в земята.


Следователно, има ли начин за различаването на този вид диаманти?

Отговорът е, че нито просто човешко око, нито професионална бижутерска лупа ще успеят да разграничат двата вида кристали. Създадените в изкуствена среда могат да съдържат известна част по-различни микроелементи, сформирали се при растежа на камъка, които обаче, по никакъв начин не биха могли да повлияят неговия външнен вид. Не забравяйте, че създадените в лабораторни условия диаманти с цел закупуване, винаги трябва да бъдат придружавани от специално издаден сертификат за скъпоценни камъни, който ги идентифицира като продукти, изработени в лабораторна среда.


Как се сертифицират и класифицират Лабораторните Диаманти?

Всички диаманти, отгледани в лабораторна среда, се третират по същия начин като естествено добитите. След като са готови, те се изпращат в независима лаборатория за скъпоценни камъни, за да бъдат професионално оценени и сертифицирани от експерти.


Официалният сертификат, издаван от Международния Институт по Гемология, с който се сертифицират всички наши бижута.


Процесът по класифициране на лабораторните диаманти е същият както при естествените и се фокусира основно върху шлифовката, чистотата, каратите и цвета на всеки скъпоценен камък, или по-известни още като 4-те С на Диамантите (The Four C's: Cut, Clarity, Carats and Color).

Шлифовката е отговорна за блясъка и Чистотата на диаманта, което на пръв поглед е може би и най-същественият фактор. Това колко е ясен един диамант се отнася до външния му вид, липсата на всякакъв вид пукнатини и дефекти.

Когато става въпрос за прозрачност на диаманта, фундаментална роля играе и неговия Цвят. Колкото по-голяма е липсата на цвят, толкова неговият клас е по-висок.

И накрая, идва ред на елемента Карат. Каратът е мярката за размер и тегло на диаманта. След внимателна и щателна оценка от професионалисти гемолози, на всеки диамант бива дадена оценка за качество под формата на карати.    


Когато избирате диамант, отгледан в лаборатория, Вие инвестирате във висококачествен и зашеметяващ шедьовър, който освен съвършено сияещ, е изцяло етично и екологично създаден. 


Ние от North Star Diamonds гарантираме за безупречното качество на бижутата си чрез множеството допълнителни тестове за контрол, през които те преминават преди да достигнат до Вас. Всеки един е подробно описан в официалния серификат, с който се доставят бижутата.

Заедно с нашите партньори от международно признатата диамантена лаборатория LUSIX Ltd., ние създаваме нови стандарти в екологичното и устойчиво производство на диаманти. Колекциите ни от лабораторно отгледани диаманти създават едно изцяло ново поколение диаманти в историята на бижутерията, пречистени до съвършенство и притежаващи спираща дъха визия. 




Източник: https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/kak-se-proizvezhdat-diamanti-394304.html

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност