2023-06-15T18:37:44+03:00

Кои са 4-те С на Диамантите?





От изключителна важност е да знаете какво да търсите, когато обмисляте покупката на диамантени бижута.

В тази секция ще Ви помогнем да направите най-правилния избор, като Ви разясним терминологията зад 4-те C на тези вечно красиви и примамливи камъни! 

4-те C на диамантите представляват елементи, които оказват влияние върху външния вид на всеки кристал. Но какво включва всеки един от тези четири елементи? 

Включват именно шлифовката (Cut), цветът (Color), чистотата (Clarity) и теглото в карати (Carats). 
Въз основа на тези четири елемента се оценяват качеството и характеристиките на камъка, а изборът на диамантено бижу с помощта на 4-те C е чудесен начин за взимане на правилно и информирано решение относно идеалното бижу за Вас и Вашия повод.


Диамантената Шлифовка 

Диамантената шлифовка е първата от 4-те C диаманти. Това е единственият парамертър, който зависи изцяло от човека. Докато „шлифовката“ на диаманта се използва като термин за обозначаване на формата, то тя всъщност се отнася до това колко добре е полиран камъка от суровината. Пропорциите на изрязването влияят върху способността на диаманта да отразява светлината и от където съответно, идва и блясъка, който виждаме ние с просто човешко око. Един добре шлифован диамант ще отразява светлината обратно към Вас, именно това се нарича Блясък. Колкото по-брилянтен е един диамант, толкова повече светлина отразява. Това означава, че диамантът трябва да бъде изрязан по начин, който отразява оптимално светлината.

От всички съществуващи форми на диамантите, кръглата форма е приета за еталон. Освен брилянтна шлифовка, другите варианти за шлифовъчни форми са маркиза, круша, овал, емералд, принцеса, възглавничка, сърце, ашер.


Шлифовката /разрезът/ на диаманта се разделя на следните категории:

Excellent: тази шлифовка отразява светлината най-добре.

Very good: взаимодействието на фасетите със светлината има добър баланс и придава изключителен блясък на диаманта.

Good: при тази шлифовка диамантите имат по-малко блясък, в сравнение с другите по- високи категории, но пък диамантът е на по-достъпна цена.

Fair: в тази категория диамантите отразяват по-слабо светлината и няма 100% блясък в диаманта.

Ако диамантът е изрязан твърде дълбоко или твърде плитко, светлината ще излезе или през стените, или през дъното на камъка. Плоските повърхности в диаманта, наречени още Фасети, определят как светлината ще реагира с камъка.








Добре шлифовани диаманти в чифт обеци ще отразяват светлината обратно към всеки, който ги погледне, гарантирайки, че точно Вие ще сте център на вниманието.


Цветът на Диамантите

Следващият елемент от 4-те C е цветът на диаманта. Може да си представите ослепително чист камък, когато мислите за диамант, но в действителност диамантите могат да варират значително по цвят. Понякога определянето на цвета на диамантите не е никак проста задача и има вероятност когато искате да се убедите напълно в конкретния цвят, да се наложи да сравнявате камъните един до друг.

Цветът може да варира от напълно безцветен до бледожълт. Гривните с безцветни диаманти са по-ценни от тези с жълти диаманти, тъй като камъните са по-редки.

Цветовото класифициране на диамантите се обозначава по следния начин:

D/E/F = Безцветни

D е най-високата цветова степен, което означава, че диамантът е напълно прозрачен, без цвят. Това е и най-рядката цветова степен при диамантите. Цветните диаманти EF също принадлежат към безцветната гама, съдържащи много малко количество цвят, което е трудно да се открие с невъоръжено око, и също са изключително ценни.

G/H/I/J = Почти безцветни

Диамантите от този клас са почти безцветни и са с малко по-ниска и достъпна цена от DF класа. Те също са много ценни като камъни.

K/L/M = Слабо оцветени

Диамантите от този клас има светло жълти/кафяви тонове. Въпреки оцветяването, тяхното качество също е добро, когато се комбинира с отлична шлифовка.

N/O/P/Q/R/S/T/U/V/W/X/Y/Z = Много леко до светло оцветени.

Диамантите от този клас показват забележим цвят и са подходящи за клиенти, които предпочитат бижута с жълтеникави оттенъци. 

 

North Star Diamonds предоставя на клиентите си само и единствено бижута, изработени от най-висок клас диаманти със цветово класифициране D-G. 


Каратът на Диамантите

Друга част от 4-те С на диамантите е елементът Карат.

Съкратено като "ct", каратът представлява универсалната единица за тегло за скъпоценни камъни по света. Каратът често се разбира погрешно като привидния размер на скъпоценния камък, но всъщност се отнася до неговото теглото. Това означава, че колкото по-висок е каратът, толкова по-тежък е диамантът. 

1 карат е равен на 200 милиграма или точно 0,20 грама. Точността на теглото на диаманта е от изключителна важност, тъй като разлика дори в частица от карата, може да варира значително в цената на диаманта. Поради тази причина, теглото на диамантите често се измерва до три знака след десетичната запетая (т.е. хилядни от карата) и се закръглява до една стотна от карата (напр. 1,01 карата).

Големите диаманти са по-редки от по-малките и следователно, с увеличаване на теглото в карати, стойността на диаманта също се увеличава. Увеличението на стойността обаче, не е задължително пропорционално на увеличението на размера, тъй като в цената на един диамант се вземат предвид и всички останали елементи от 4С на диамантите. 

Например, диамант от 1,00 карата ще бъде по-скъп от два диаманта от 0,50 карата със същото качество взети заедно. Тъй като големите карати и висококачествените диаманти са сравнително редки, цената на диамантите с еднакъв цвят, чистота и шлифовка също ще нараства с увеличаването на карата. Цената на диамантите обикновено скача с определено тегло (напр. 0,30 карата, 0,50 карата, 0,70 карата, 1,00 карата, 1,50 карата, 2,00 карата...)

Това означава, че по-малък диамант с по-висока чистота и по-ясен цвят може да бъде по-ценен и скъп от много по-голям диамант с по-ниска чистота и по-малко ясен цвят. Каратът на диаманта е пряко свързан с неговия диаметър. Ако диамантът е добре изрязан, колкото по-голям е каратът, толкова по-голям е диаметърът му.

Размерът на диаманта обикновено се оценява чрез наблюдение директно отгоре, тъй като така ще изглежда диамантът, след като бъде монтиран.




Чистотата на Диамантите

Това е последният, но един от най-основните елементи за 4С класификацията на диамантите. С термина "чистотата на диаманта" се обозначава качеството на камъка и това колко чист е той. Ако при изработването на диаманта има намесени други химикали или примеси, в камъните се появяват малки следи, наречени вътрешни харакретистики или още „включвания“. Включванията и петната на диаманта са като "рождените петна".

Лабораториите оценяват качеството на диамантите според естеството, броя, размера, позицията и цвета на тези „рождени белези“. Но запомнете, че колкото по-малко "включвания" и петна има в един диамант, толкова по-висока е чистотата и следователно, стойността му. За да се определи тояната чистота, камъните се изследват с 10-кратна лупа.

Скалата за измерване чистотата на диаманта се разделя на шест степени: безупречен (FL), вътрешно безупречен (IF), много много слабо включен (VVS), много слабо включен (VS), леко включен (SI) и включен (I).

Основният фактор, който влияе върху степента на чистота, е именно т.нар. "включвания" във вътрешността на диаманта. Докато петната по повърхността му, обикновено имат незначително влияние върху степента на чистотата и стойността.



 

FL (Безупречен; FLawless) – Никакви "включвания" или петна не се виждат при 10x увеличение.

IF (Вътрешно безупречен; Internally Flawless) – Никакви "включвания" не се засичат при 10-кратно увеличение, само петна по повърхността, които могат да се видят смао от професионални градери.

VVS1 & VVS2 (Много много слаби включвания; Very Very Slightly-included) – Дори професионален грейдер трудно може да види "включванията" под 10x увеличение. 

VS1 & VS2 (Много слаби включвания; Very Slightly-included) – Малки "включвания" могат да се наблюдават при 10x увеличение.

SI1 (Слабо включени; Slightly Included 1) – "Включванията" могат да се забележат лесно при 10x увеличение.

SI2 (Слабо включени; Slightly Included 2) – "Включванията" могат да се забележат при внимателно оглеждане с просто око.

I1 (Включен; Included 1) – "Включванията" тук са ясно видими с невъоръжено око и в много случаи има вероятност да повлияят на прозрачността, блясъка и структурата на диаманта

I2 & I3 (Включени; Included 2&3) – "Включванията" при тях се виждат с невъоръжено око, засягайки цялостно прозрачността, блясъка и външния вид на диаманта.

При метода за култивиране на диаманти в лабораторни условия не се използват типичните катализатори тип желязо, никел, кобалт или други метали. Отглеждането се извършва във вакуумна камера, пълна с газова смес. Газове като водород и метан се активират от микровълни, освобождавайки въглеродни атоми, които се отлагат слой по слой върху основата на диаманта. Поради тази причина, лабораторно-отгледаните диамантите не съдържат такива метални "включвания". 

Щастливи сме да споделим, че North Star Diamonds предоставя на клиентите си цяла палитра от форми и кристални отблясъци, превъплътени в изящни пръстени, обеци, колиета и гривни, инкрустирани със зашеметяващо красивите диаманти на бъдещето.

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност