2023-07-20T19:46:53+03:00

Скъпоценният камък от бъдещето

Що се отнася до диамантите, рядкостта и екстравагантните ценови етикети винаги са били добре дошли, но тъй като тук технологията навлиза в природата, дали преработеният диамант може да се превърне в камъка на бъдещето?

Отговорът е: категорично ДА.


Неоспорим факт е, че технологиите се развиват почти със скоростта на светлината през последните няколко години в множество направления. Едно от тях е и диамантената индустрия, която продължава да става свидетел на истински бум на отгледани в лаборатории диаманти – скъпоценни камъни, които са химически и естетически идентични с тези, открити в недрата на Земята, но могат да бъдат произведени само за няколко седмици.

С по-младото и по-етично съзнателно поколение, навлизащо във възрастта на купуване на диаманти, мнозина твърдят, че този екологичен и устойчив метод е новият най-добър начин да се осигури на света вечният му любим скъпоценен камък. И докато някога потребителите са възприемали синтетичните диаманти като по-малко автентични и ценни от естествените, то днес те се разглеждат като много по-примамлив и достъпен вариант към диамантения свят , което е изключително важно. Наричани още "инвестиция без капка вина", лабораторно отгледаните диаманти все повече изместват превърналите се 'мейнстрийм' рубини, сапфири, изумруди и всякакви други скъпоценни камъни. 

„Много млади хора се интересуват от тази категория диаманти – те са гледали филма „ Кървав диамант“ и знаят за тъмната страна на добива на естествени диаманти“, казва Жан Пигоци, един от многото мултимилионери с дял в базираната в Силиконовата долина диамантена леярна. Като един от най-големите производители на синтетични диаманти, негови партньори са Леонардо ди Каприо, основателите на Facebook и Twitter, както и главният изпълнителен директор на eBay.

„Когато отидете във всеки един магазин за бижута, средно 32 души са докоснали диаманта, преди той да стигне до вас, и тези хора не могат да бъдат проследени. В случая на отгледаните в лаборатория диаманти, те отиват направо от фабриката до бижутера“, казва Пигоци.

Потребителите са също толкова наясно с начина, по който въздейства добива на естествените камъни върху околната среда и именно Diamond Foundry се стреми да предаде своя „световен положителен“ дух.

„Добивът на естествени диаманти има по-голям отпечатък върху околната среда от всяка друга човешка дейност. За един карат диамант трябва да се изкопаят приблизително 250 тона пръст, да се отделят 2011 унции замърсен въздух и да се отделят 143 паунда въглероден диоксид.

След като измисли фразата „диамантът е вечен“, години наред марката, която монополизира пазара за диаманти за повече от век, De Beers, изразяваше нежеланието си да прегърне идеята за синтетични диаманти, предпочитайки да се съсредоточи върху естествено добитите диаманти, рекламирайки ги като вечна и единствена опция за годежни пръстени.

Но още през 2018г. марката рязко направи обратен завой с Lightbox, нова гама от лабораторно отгледани диаманти, произведени под чадъра на De Beers Group. Със съоръжение за 94 милиона долара в Орегон, Lightbox има за цел да произвежда 500 000 синтетични карата годишно. Подходът на De Beers е показателен. Насочени към по-млада клиентела, техните кампании ще бъдат с по-лек тон и насочени към актуалните модни тенденции.



За старите и новите бижутери отгледаните в лаборатория диаманти остават неизследвана територия. Той представя нов за пазара вариант, който е химически същият като природно добитите диаманти, етично и ценово достъпен и с възможност за вид изработка изцяло според желанията на клиента.  

За Стивън Уебстър, един от водещите независими бижутери в Лондон и страната, този тип създаден камък е страхотен обект на интерес. За Уебстър работата със синтетични диаманти предоставя възможност да комуникира с по-млада аудитория на по-достъпно ниво. Цените започват от £1290 и достигат до £8490. Той е съгласен, че синтетичните камъни биха могли да се разглеждат като по-съвременен и разчупен начин за изработка на изискани бижута.

„Има призив за повече демокрация в модата и бижутата“, казва Уебстър. „Не разбивам никакви илюзии относно рядкостта на това, което излиза от земята, което е свързано с цвят, размер и уникалност. Колкото и да са красиви природните, диамантите, отгледани в лаборатория, се появяват като една уникална алтернатива алтернатива, притежаваща същата красота и неизмерим блясък, за която хората трябва да направят своя информиран избор." 




„Съществува убеждението, че диамантите са редки и скъпоценни, и мисля, че това също ще бъде нещо, което се предава от поколенията. Майка ми никога не би купила създаден диамант, но дъщерите ми биха купили само създаден диамант.", твърди Надя Сваровски, която е матриарх на легендарния производител на кристали, който започва да шлифова скъпоценни камъни през 1965 г. 

"За Swarovski, който от години се свързва с кристалите, това бележи безпрецедентно гмуркане в света на диамантите" – и Надя има желание да добави, че австрийската компания също ще проучи използването на създадени диаманти, стига те да са с етичен произход. „За нас е вълнуващо да влезем в пазара на фини бижута“, добавя тя. „Не разбирам причината, поради която изящните бижутери все още да се двоумят дали да прегрнат изцяло идеята за създадените лаборатотно диаманти.“

В проучване на водещата диамантена компания в света De Beers, се оказва, че процентът на потребителите, които желаят да закупят годежен пръстен с отгледан в лаборатория диамант, непрекъснато нараства, увеличавайки се от 55% през 2018 г. до почти 80% през 2020 г.

„С това колко бързо се разраства тази индустрия, тя може да засенчи естествено добитите диаманти до 2030 г.“, казва Roscheisen от Diamond Foundry, който добавя, че производството и продажбите на компанията почти се удвояват с всяко изминало тримесечие, благодарение на създадените диаманти и в момента тя произвежда повече от 100 000 карата годишно. "Ако тези цифри са нещо, което трябва да се вземе предвид, може да не мине много време, преди отгледаните диаманти да изместят изцяло природно добитите.", добавя той.




Източник: British Vogue

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност